KDYŽ SE ŘEKNE CUKR…
Cukr všichni známe jako poživatinu, která chutná sladce. Je velmi dobře stravitelný, s vysokým obsahem energie. 1 kostka cukru odpovídá 4g, což je přibližně 16 kcal (67 kJ). Lžička pak 6g (24 kcal, 100 KJ).
Doporučená denní dávka je 60 g (15 kostek cukru).
Jako cukry se označují monosacharidy (glukóza, fruktóza) a disacharidy (sacharóza, laktóza), protože mají sladkou chuť. Náš známý „cukr“ je právě zmíněný disacharid sacharóza (skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy). Ta ke svému rozštěpení na glukózu a fruktózu potřebuje vitamin B, vápník, hořčík a další látky. Neobsahuje žádné tělu užitečné látky, je pouze vydatným zdrojem energie.
KDE HO NAJDEME…
Sacharóza je nejběžnějším jednoduchým sacharidem (cukrem). Vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Používáme jej jako stolní sladidlo, ale je také přidáván do řady potravinářských výrobků (pečivo, snídaňové cereálie, cukrovinky, čokolády, zmrzliny, nápoje a další).
Sami si většinou nejsme vědomi kolik cukru doopravdy zkonzumujeme, především cukru skrytého. Spotřeba cukru u nás je téměř dvojnásobná, než jaká je tolerance.
Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik cukru obsahují potraviny, které konzumujete? Možná budete dost překvapeni:
- Sladké nápoje:
Nejspíš nikoho nepřekvapí, že vítězem v kategorii sladkých nápojů je jednoznačně Coca-cola. Ovšem skutečně chcete pozřít v jednom litru celých 108 g? Tedy 27 kostek? Nemluvě o obsahu kofeinu a kyseliny fosforečné. Kofola pak obsahuje kostek 20 (na 1 litr).
Co třeba džus? Ve 200 ml stoprocentního džusu je schováno 5 kostek cukru. Což na litru dělá jen o dvě kostky méně než v Coca-cole.
Takový red bull s obsahem 250 ml obsahuje celých 7 kostek cukru (tedy 28 gramů).
Ochucené minerální vody nezůstávají pozadu. Například Hanácká kyselka obsahuje 10 kostek v jednom litru (40 gramů) a takto můžeme pokračovat velmi dlouho.
- Potraviny:
„Dietní“ potraviny s označením light. Skrytý cukr je i v takzvaných dietních potravinách. Výrobky s nízkým obsahem tuku jsou často přeplněné cukrem.
Vypsat výskyt cukru v potravinách by byla práce na spousty stran, proto si uveďme pár příkladů: kuřecí maso s rýží (3 kostky), dvě máslové sušenky (1 kostka), müsli tyčinka (2 kostky), jedna polévková lžíce kečupu (1 kostka), jahodový koktejl z McDonaldu (16 kostek), 14 g rozinek (2 kostky), banán (4 kostky), jablko (2 kostky), 150 g jahod (2 kostky), tyčinka Snickers (14 kostek)
POTŘEBUJEME HO? JAKÝ MÁ VLIV NA ZDRAVÍ?
Chuť na sladké je přirozená, naši předkové dle sladké chuti rozpoznali potraviny, které jim rychle dodaly energii k lovu, práci, pohybu i překonání zimy. Pokud ovšem tělo přijatý cukr nespotřebuje, dochází k vytvoření zásoby energie na horší časy – v podobě tuku.
Cukr je považován za hlavní faktor při vzniku obezity a cukrovky, především jeho nadměrná konzumace. Dávají se mu za vinu také choroby srdce. Poškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu, protože slouží jako zdroj živin pro ústní bakterie.
Cukry jsou především rychlým zdrojem energie pro náš organismus. Je prokázáno, že konzumace vhodného množství cukru před sportovním nebo intelektuálním výkonem zlepšuje výkonnost a výsledek.
OBEZITA VE SVĚTĚ A U NÁS
Americká armáda musí odmítat celou čtvrtinu zájemců kvůli obezitě. Představitelé armády označují obezitu za hrozbu pro národní bezpečnost, a to věší než terorismus. Obézních je 35,7 % dospělých Američanů.
Austrálie – nadváhou nebo obezitou trpí 70% mužů, 56% žen a 25% dětí.
Evropa – epidemie obezity je nekompromisní také v Evropě. Vyšší než doporučenou váhu má podle WHO třetina evropské populace.
Česko je v obezitě mezi evropskými státy na samé špici. Vyplývá to z dat, která letos zveřejnila WHO. Nadváhu má 72,3% žen a 60,3% mužů. Obezitou trpí 32,7 % žen a 32,6% mužů. Léčit se s obezitou musí dokonce 1 001 625 lidí, nejvíce pak v Ústeckém, Zlínském a Jihomoravském kraji.
DALŠÍ „CUKRY“:
- Glukóza (hroznový cukr) se nachází v rostlinách, hromadí se především v plodech. Najdeme ji také v medu. Jde o jednoduchý cukr, slouží jako hlavní zdroj energie pro všechny buňky v těle. Pro mozek a všechny buňky v těle je zcela nezbytná, výrazný pokles glukózy v krvi může vyvolat jejich poruchu. Pokud buňky glukózu přímo nevyužijí jako zdroj energie, ukládá se do zásoby ve formě glykogenu (složený cukr) hlavně v játrech. Nadbytečná glukóza se může po přeměně na triacylglyceroly (tuky) skladovat také v tukové tkáni.
- Fruktóza (ovocný cukr) se průmyslově získává z cukrové třtiny, cukrové řepy nebo kukuřice. Nadbytek poškozuje cévy a způsobuje ischemickou chorobu srdeční. Může vést ke zvětšení a ztučnění jater. Fruktóza podněcuje v játrech tvorbu tuků, které se usazují v oblasti břicha. Tím, že ovlivňuje hormony leptin a ghrelin, navozuje vyšší pocit hladu než jednoduchý cukr glukóza. Zvýšený přísun vede k rozvoji diabetu II. typu a k poškození ledvin.
- Laktózu (mléčný cukr) obsahují všechny druhy mléka. Normálně se laktóza díky enzymu laktáze rozštěpí v tenkém střevě na dvě složky (glukózu a galaktózu), které střevo vstřebá. Pokud se tento enzym netvoří dostatečně, způsobuje obtíže.
ČÍM JEŠTĚ SLADÍME?
Hnědý cukr (třtinový) je bílý cukr s malým množstvím minerálních a chuťových látek. Jeho význam ve výživě je téměř stejný jako význam cukru bílého.
Med je směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, malého množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových a dalších látek. V organismu působí v podstatě stejně jako sacharóza.
Javorový sirup je v podstatě roztok sacharózy (cukru) a malého množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Ceníme si především jeho příjemnou chuť a vůni.
Agávový sirup obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně, jako příjem cukru.
Sladidel (dříve náhradních) existuje celá řada – sacharin, cyklamáty, aspartam, acesulfam, stevioglykosidy aj. Mají sice téměř nulovou energetickou hodnotu, neomezují však oblibu sladké chuti.
RADA NA ZÁVĚR? CO JE TEDY ŘEŠENÍ?
Jelikož na nás cukr „číhá na každém rohu“, je potřeba mu věnovat zvýšenou pozornost. Rozhodně bychom měli jeho příjem, zvláště přidaného cukru, omezovat a snížit také příjem především výrobků jako sladké pečivo, cukrovarské výrobky, zmrzliny a především sladké nápoje. Nejvhodnějším nápojem pro lidský organismus je čistá voda s občasným přidáním malého množství ovocných nebo zeleninových šťáv.
Nakupujte s rozumem a čtěte etikety. Více než 15g cukru na 100g je již vysoký obsah cukru.
Vždy si vybírejte volbu „menšího zla“. Pokud sladíte, raději tedy med či javorový sirup, ale vždy s mírou.
Nikdy nezapomínejte na zdravý rozum a pravidlo: Kdo se nehýbe, nemlsá…